Kék-Tó Lakópark
 
kép

A franciaországi idegenlégiós: Milassin Erzsébet

2009. augusztus 03. 17:07:54  nyomtatási kép

Immár hat esztendeje, hogy a franciaországi Compiegne csapatában futballozik Milassin Erzsébet. A 30 esztendős játékos hat évvel ezelőtt a László Kórház SC-ből igazolt külföldre, s azóta egyfolytában ott szerepel. 

 

A nyári szünetet kihasználva az elmúlt hetekben Magyarországon pihent, s ezt kihasználva honlapunk egy hosszabb interjúra invitálta az idegenlégióst, aki beszámolt az elmúlt időszak eseményeiről, franciaországi terveiről és kellemetlen élményeiről is. Ide tartozik a magyar válogatott, amely a legutóbbi Eb-selejtező-sorozatban nagyban neki köszönheti, hogy egyáltalán pontot szerzett (mindössze egyet!), hiszen Debrecenben, a Magyarország - Románia mérkőzésen Milassin Erzsébet a 92. percben egyenlített, beállítva ezzel a 3-3-as végeredményt. A 42-szeres válogatott nehezményezi, ami vele akkoriban vele történt, de minderről majd a beszélgetésünk végén olvashatnak részletesebben.

Akár az óránkat is állíthatnánk hozzá, hiszen Milassin Erzsébet (vagy ahogyan futballberkekben ismerik ,,Szunyi") pontosan érkezik a megbeszélt találkozóhelyre, az Örs vezér térre, az Árkád elé. Egy kellemes kávézóban lehuppanunk a fotelbe, és már rá is tértünk a legfontosabb témára, a labdarúgásra.

- Hat esztendővel ezelőtt döntöttél úgy, hogy a László Kórházból Franciaországba igazolsz. Miképp alakult csapatod, a Compiegne sorsa az elmúlt időszakban?

- Amikor a klubhoz kerültem, akkor a francia első osztályban szerepeltünk, de egy évvel később kiestünk. A másodosztályban eltöltött egy szezont követően ismételten az élvonalba jutottunk, de tizenkét hónappal később újból búcsúztunk, és immár három esztendeje a második vonal tagjai vagyunk.

- Hogyan szerepelt a klub az elmúlt szezonban?

- A másodosztályban a kilencedikek lettünk, míg a harmadosztályban szereplő csapatunk a tizenkét indulóból az ötödik helyen fejezte be a küzdelmeket. Az alacsonyabb osztályú gárdánk hiába nyerne azonban bajnokságot, a szabályok nem teszik lehetővé, hogy egy klubnak egy osztályban két együttese legyen. Egyébként egyesületünknek van még egy harmadik számú csapata is, amely a területi, megyei szintű, negyedosztálynak megfelelő bajnokságban harcol a pontokért.

- A francia másodosztályban szereplő csapat elé nem tűzték ki célul a vezetők az élvonalba kerülést?

- Nem szerepelt a tervek között, ugyanis az utánpótlásra helyezték a fő hangsúlyt, s ez meg is látszott az eredményeinken. Alakul valami Compiegne-ben, és ha a jelenlegi garnitúra együtt marad, akkor két-három éven belül visszakerülhetünk az első osztályba.

- Mennyit játszottál az elmúlt szezonban?

- A másodosztályban tizenkét, a harmadosztályban pedig tíz meccset. Volt egy gyengébb időszakom, amely a sérülésem utáni önbizalom-hiánynak tudható be.

- Milyen sérülésed volt?

- Keresztszalag-szakadás, de lényegében ami a térden belüli sérülés előfordulhat, mindegyiken átestem. A legnagyobb gond az volt, hogy Franciaországban elszúrták a műtétem, emiatt Magyarországon még kétszer kellett kés alá feküdnöm. Közben sérülten játszottam, érthető, hogy nem tudtam úgy a maximumot nyújtani. Lényegében 2008 augusztusában kerültem fizikailag ismét százszázalékos állapotba.

- Mit játszol kint?

- Általában belső védőt vagy belső középpályást. Nagy örömömre szolgált, hogy az idei utolsó bajnokin megszereztem első akciógólomat a bajnokságban.

- Visszagondolva arra, amikor Magyarországon játszottál, mennyivel erősebb a francia pontvadászat?

- Szinte össze sem hasonlítható! Ég és föld a különbség iramban és színvonalban egyaránt. Úgy érzem, hogy a magyar bajnokságnál még a francia másodosztály is jóval erősebb.

- Elégedett vagy a Compiegne legutóbbi kilencedik helyezésével?

- Teljes mértékben. Bár a tizenkét csapatos mezőnyben számszerűleg nem a legjobb a kilencedik hely, de a tavaly nyári alapozás után sok sérültünk volt, s emiatt igen rosszul rajtoltunk, több kötelező győzelemnek vélt meccset elveszítettünk. Utána már nagyon nehéz volt felzárkózni a mezőnyhöz. A bajnokság második felében azért küzdöttünk, hogy egyáltalán ne essünk ki. Szoros volt a mezőny, a hatodik és a tizenkettedik helyezett között nem sok pontnyi különbség volt. Két csapat esik ki a harmadosztályba, s mi a hajrában a tizedik-tizenegyedik helyen álltunk. Tudtuk, ha a szezon végén egyet bukunk, akkor vége, kiesünk. Az utolsó előtti, ki-ki meccsen a St. Maur otthonában nyertünk 3-0-ra, így azzal biztosítottuk a bentmaradásunkat, majd az utolsó fordulóban a St. Mimmie csapata ellen 6-0-ra diadalmaskodtunk, így végül a kilencedik helyen zártuk a küzdelmeket.

- Hány néző tekinti meg általában a mérkőzéseket?

- Amíg az első osztályban szerepeltünk, általában 300-400-an voltak kint, míg mostanában, a másodosztályban maximum 100-150 néző van jelen a meccseinken.

- Franciaországban hány szurkoló jár a női meccsekre általában?

- Az élcsapatok rangadóin 500-600-an vannak, de nem többen.

- A média milyen terjedelemben foglalkozik a kinti női labdarúgással?

- Az újságban rendszeresen beszámolnak a történésekről. Hétfőn kisebb helyen az eredményeket közlik, majd a keddi kiadásban - itt az országos terjesztésű Le Parisien nevű lapra gondolok - nagyobb anyag szól a sportágról. A L' Equipe újság nem igazán foglalkozik a női bajnoksággal. Ami a tévét illeti: a francia válogatott mérkőzéseit élőben közvetítik, s néha egy-egy élvonalbeli meccs is megtekinthető, de ez nagyon ritkán fordul elő.

- Gondolom, megérte anno Franciaországba szerződnöd?

- Egyrészt a magasabb színvonal, másrészt az anyagiak miatt is. A profi szerződésem azonban az idén nyáron lejár. Fizetést kaptam a klubtól, emellett a 13 éves csapatunk edzője vagyok immár három éve. Tíz éves kortól foglalkozunk a gyermekekkel, s egyre inkább összeállunk. Örömteli, hogy a fiatalok helytálltak az utánpótlás-bajnokságban.

- A lakásodat is a klub fizeti?

- Az egyesületnek van egy saját négyszobás lakása, ott lakunk ketten-hárman. Az elkövetkezendő időszakban azonban külön albérletbe szeretnék majd költözni.

- Van honvágyad Magyarország iránt?

- Nem úgy, mint régebben, amikor előfordult az is, hogy három hónap után haza akartam jönni. Honvágyam már nem igazán van, de a családtagjaim és a barátaim hiányoznak. Nyáron egy hónapra, a bajnokság közben - amikor a francia válogatottnak meccse van - egy hétre Magyarországra jövök, lényegében minden gond nélkül hazaengednek. Megbíznak bennem, hiszen amikor Budapesten vagyok, akkor is rendszeresen edzek.

- Mennyit tréningeznek a Compiegne játékosai?

- Heti három foglalkozás szerepel a programban, én emellett a klub utánpótlásának tartok tréninget, s a fiatalok toborzása is az én feladatom.

- Mit jelent ez konkrétan?

- Szabadidőmben járom az iskolákat, keresem a tehetségeket. Heti négy alkalommal testnevelés órákon tornateremben tartok foglalkozást, valamint bemutató edzést vezénylek a hétéves korosztálytól kezdődően. Ezeken a foglalkozásokon több fiatallal is sikerült megkedveltetni a futballt, s ezáltal több utánpótlás-játékos került a klubunkhoz.

- Emellett mással is foglalkozol kint?

- Közel fél éven keresztül reggelente fél öttől tízig egy áruházban dolgoztam árufeltöltőként.

- Eleinte hogyan sikerült megértetned magad Franciaországban?

- Kiszerződésemkor néhány hónapot iskolában ismerkedtem a francia nyelvvel, de a csapattársaim is sokat segítettek, igazán közöttük ragadt rám sok minden. Nyelvvizsgám egyelőre nincsen.

- Hogy érzed, meddig tudod tudásod legjavát nyújtani a futballpályán?

- A francia első-, másod-, vagy harmadosztályban még maximum két évig. A következő szezonban biztosan pályán leszek, de az, hogy jövő nyáron ismét belevágok-e egy újabb esztendőbe, még nem biztos.

- Eddig még nem beszéltünk a magyar válogatottról. Mintha hirtelen eltűntél volna a címeres mezesek közül.

- 42-szeres válogatott vagyok, de nem szeretnék többet a nemzeti tizenegyben játszani, s ennek megvan az oka.

- Részleteznéd döntésed indokát?

- Természetesen, bár nem lesz rövid történet.

- Kíváncsian hallgatlak.

- Két évvel ezelőtt történt. A felépülésem után telefonon keresett Vágó Attila szövetségi edző, hogy az olaszok elleni Eb-selejtezőn, amit Bükön játszanak majd szüksége lenne rám. Hozzátette viszont, hogy előtte Szlovénia ellen lesz felkészülési mérkőzés, valamint edzőtábor is, s ha ezeken nem leszek jelen, akkor nem léphetek pályára Olaszország ellen. Így nekem lényegében három hétre kellett hazajönnöm Compiegne-ből. Ezt viszont iszonyú nehéz volt elintéznem, ugyanis a francia bajnokságban abban az időszakban több fontos meccset is vívtunk. Szó szerint könyörögtem a vezetőinknek és az edzőmnek, hogy engedjenek haza Magyarországra. Nagyot rizikóztam ezzel a kérésemmel, hiszen tudtam, hogy lépésemmel ki fogok kerülni az első csapatból. Nem érdekelt akkor, a magyar válogatott volt fontos számomra! A szlovénok elleni felkészülési mérkőzésen nyertünk, s utána Vágó Attila közölte velem, hogy jobbhátvédként számít rám az Eb-selejtezőn. Meglepő, de a szlovénok ellen inkább támadásban voltunk erősebbek, így lényegében fel sem mérték, hogy mire is vagyok képes. Az edzőmeccs után megkérdeztem a szövetségi edzőt, hogy tényleg számít-e rám az Eb-selejtezőn, mert ha nem, akkor visszamennék Franciaországba. Vágó Attila erre azt mondta nekem, száz százalék, hogy én kezdek az olaszok ellen. Így Magyarországon maradtam, a kinti helyemet kockáztatva ezzel. Elmentünk az edzőtáborba, végigcsináltam mindent, aztán a korábbi stabil jobbhátvéd, Kanta Krisztina és jómagam nem játszottunk egy percet sem az olaszok ellen. Az érdekes az egészben, hogy Vágó Attila semmit sem mondott ezzel kapcsolatosan. A meccs után elcseréltem a mezem egy olasz játékossal, bementünk az öltözőbe, és egyből eldöntöttem, hogy befejezem a válogatottbeli szereplésemet.

- Gondolom, igencsak elkeseredett voltál.

- Természetesen. Debrecenben, a románok ellen belső védőként a 92. percben egyenlítettem, azzal a gólommal alakult ki a 3-3-as végeredmény. Mint utóbb kiderült, az akkori találatom által megszerzett egy pontnál nem szerzett többet a selejtező-sorozatban a válogatott.

- Francia csapatodnál mi történt ezután?

- Ahogy azt megéreztem, kikerültem az első csapatból, és néhány hónapig nem is tudtam visszakerülni. Azzal, hogy akkor Magyarországon maradtam, itthon és kint is veszítettem.

- Neheztelsz a történtek miatt Vágó Attilára?

- Igen, de szerintem nem vagyok egyedül ezzel. Később érdekes módon többen lemondták a válogatottságot Vágó Attila miatt és én is őmiatta kényszerültem erre a lépésre. Nagy tüske ez bennem vele szemben. Tíz évig voltam a válogatottban, s úgy érzem, nem így kellett volna elbúcsúznom a címeres meztől. A pályafutásomat figyelembe véve valamilyen szintű köszöntést megérdemeltem volna. Még Telek András szövetségi edző idejében az is előfordult, hogy sérülten meghívott az edzőtáborba, csakis azért, hogy együtt legyek a lányokkal, a csapattal. A válogatottnál még az előfordult, hogy saját költségemen jöttem haza, mert fontos volt számomra a nemzeti tizenegy... Mindezek ellenére tiszta szívből kívánom, hogy a mostani, fiatal válogatott jól szerepeljen, de úgy érzem, hogy az elmúlt időszakban Vágó Attila sok rutinos játékost ,,dobott" el a keretből - azt mondom, hogy túl korán. Annyi hírem azért van a mostani együttesről, hogy az éveken át gólkirálynői címet szerző feminás Pádár Anita nem fér be a keretbe, s ez elég elkeserítő. Nem hiszem el, hogy annyira sok játékos van Magyarországon, hogy a rutinos futballistákra nem számítanak a válogatottban. A francia gárdában van egy 36 éves, több mint 100-szoros válogatott játékos, aki stabil kezdő és semmi panasz sincs rá a nemzeti együttesben. Kint is a fiatalok kerülnek szépen fokozatosan előtérbe, de három-négy rutinos labdarúgóra akkor is szükség van a kezdőben.

- Jelenleg milyen erőállapotban vagy?

- Most, hogy egy hónapot Budapesten vagyok, hetente 20 kilométert futok rendszeresen. Úgy érzem, hogy fizikálisan kitűnő állapotban vagyok, olyanban, mint korábban, és nem nagyképűségből mondom, de simán beférnék a jelenlegi magyar válogatottba. És jönnék is, ha hívnának, feltéve, ha nem Vágó Attila lenne a szövetségi edző. Így ez a téma jelenleg nem aktuális.

- Labdarúgó-pályafutásod befejezése után mivel szeretnél foglalkozni?

- Az az igazság, hogy a futball befejezése után Franciaországban szeretnék letelepedni. Megvallom, összességében könnyebb az élet kint, mint Magyarországon. Remek baráti társaságom van a franciáknál, s bár imádom Budapestet, a jövőmet mégis ott képzelem el, elsősorban a jobb megélhetés miatt.

- Milyen iskolai végzettséged van?

- Kereskedelmi, amely könyvelői végzettséget is adott. A könyvelői munkámhoz azonban le kellene tennem még egy francia szakmai vizsgát is. Irodai titkárnői munkát már most elkezdhetném, s augusztusban vagy szeptemberben kiderül, hogy összejön-e valójában, ha találnak számomra megfelelő munkát. Külföldön nehéz elhelyezkedni, de nekem a foci révén valamivel könnyebben mehet. Most intézem a kettős állampolgárságot, ugyanis a magyar mellé a franciát is szeretném felvenni.

- Az nem foglalkoztat, hogy edzőként dolgozzál valamelyik francia női csapat mellett?

- A D-licencem megvan, amely az utánpótlás-neveléshez elég. Felnőtt szinten már magasabb képesítés kell, de nem akarom megszerezni, mivel nem kívánok ilyen szinten dolgozni. Felajánlották, hogy segítenek, de nem fogadtam el.

- Gondolataidban felmerült már a saját családalapítás lehetősége?

- Természetesen. Már van egy kapcsolatom Franciaországban, vagyis nem vagyok egyedül...

(Készítette: B. Nagy Zoltán)

 

 

Tabellák

NB I, felsőház, 2017/18
1. Ferencvárosi TC51
2. MTK Hungária FC (Bp.)34
3. Diósgyőri VTK (Miskolc)32
4. ETO FC-Győr31
részletes     
NB I, alsóház, 2017/18
1. Viktória FC-Szombathely34
2. Astra Hungary FC (Bp.)31
3. Kóka FNLA17
4. Újpest FC0
részletes     
NB II, Keleti csoport, 2017/18
1. Szent Mihály FC (Szeged)48
2. Kelen SC (Bp.)44
3. Airnergy FC (Bp)34
4. Nyíregyháza Spartacus FC26
5. Monori SE17
6. Nyírség NSC (Nyíregyháza)16
7. Eger SE0
részletes     
NB II, Nyugati csoport, 2017/18
1. Pécsi MFC39
2. Videoton FC38
3. Zalaegerszegi TE28
4. Balatonfüredi FC26
5. SC Sopron21
6. Ziccer NLSE (Nagykanizsa)16
7. Kőbányáért FNLA /Bp./9
részletes     
U19, Kiemelt csoport, 2017/18
1. ETO FC-Győr49
2. MTK Hungária FC (Bp.)44
3. Kóka FNLA38
4. Videoton FC32
5. Ferencvárosi TC29
6. Astra Hungary FC (Bp.)24
7. Airnergy FC (Bp.)22
8. Kecskeméti LA12
9. Haladás-Viktória (Szombathely)10
10. Diósgyőri VTK (Miskolc)3
részletes     
Futsal NB I, 2017/18
1. Hajdúböszörményi TE46
2. Szekszárdi FC37
3. Astra HFC (Kiskunfélegyháza)32
4. Tolna-Mözs25
5. Miskolci Vénusz20
6. Ricsilla (Zalaegerszeg) /–3 pont!/14
7. Gyulai Amazonok6
8. ETO FC-Győr /visszalépett!/0
részletes     
Futsal NB II, Keleti csoport, 2017/18
1. Skorpió SE-Salgótarján38
2. Rubeola FC-Csömör28
3. Debreceni EAC28
4. Szent Mihály FC (Deszk)21
5. MVFC-Berettyóújfalu19
6. Szolnok Fanatic SE16
7. Hajdúböszörményi TE II.12
8. Békéscsabai Wanted SC0
9. Eger SE /visszalépett!/0
10. Nyírség NSC (Nyíregyháza) /visszalépett!/0
részletes     
Futsal NB II, Nyugati csoport, 2017/18
1. TFSE (Bp.)47
2. Kalafa SE (Szár)43
3. KRSE (Bp.)41
4. Viadukt SE-Biatorbágy36
5. Szekszárdi FC II.28
6. ELTE-BEAC SE (Bp.)25
7. Petőfi SE (Pécs)15
8. Piliscsabai AFC12
9. Univerzum-Tolna-Mözs II.9
10. Paksi Atomerőmű SE7
részletes     

Góllövőlisták

NB I, góllövőlista
Sipos Lilla (ETO FC-Győr) 19
Siklér Kinga (Haladás-Viktória /Szombathely/) 16
Szladana Bulatovics (Ferencvárosi TC) 15
Heike Manhart (Haladás-Viktória /Szombathely/) 14
Fogl Katalin /ősz: Astra: 4/ (Kóka FNLA) 13
Krascsenics Petra (Astra HFC - Bp.) 10
teljes lista>>
NB II, góllövőlista
Trampler Kinga (Videoton FC) 29
Zimányi-Kovács Anikó (Szent Mihály FC /Szeged/) 24
Nagy Viktória (Monori SE) 19
Bernhardt Bernadett (Kelen SC /Bp./) 18
Sábján Réka (SC Sopron) 18
Szil Tünde (Szent Mihály FC /Szeged/) 16
teljes lista>>
U19, góllövőlista
Bódai Viktória (ETO FC-Győr) 34
Trampler Kinga (Videoton FC) 29
Dorner Dóra (MTK Hungária FC) 25
Vígh Diána (Astra HFC - Bp.) 22
Czellér Dorottya (MTK Hungária FC) 19
Földvári Fanni (MTK Hungária FC) 15
teljes lista>>
Futsal NB I, góllövőlista
Pádár Anita (Hajdúböszörményi TE) 39
Marsai Nikoletta (Ricsilla /Zalaegerszeg/) 21
Krascsenics Petra (Astra HFC-Kiskunfélegyháza) 17
Miliczki Noémi (Miskolci Vénusz) 17
Tell Zsófia (Hajdúböszörményi TE) 15
Ganczer Hajnalka (Szekszárdi FC) 14
teljes lista>>
Futsal NB II, góllövőlista
Bozsik Nikolett (Viadukt SE-Biatorbágy) 37
Vágó Anikó (Szolnok Fanatic SE) 36
Bede Anna (Skorpió SE-Salgótarján) 31
Urbán Viktória (Szolnok Fanatic SE) 25
Koch Fruzsina (Skorpió SE-Salgótarján) 22
Bornemissza Barbara (Debreceni EAC) 20
teljes lista>>

Képgalériák

további képek

Fórumok

· ONLINE-Rész- és végeredmények
· Hol futballozhatnék? (Csapatkereső)
· DRUKKERPRESSZÓ
· Hegyvidék SE
· Szegedi AK
· Veszprémi nöi foci
· Gyulai Amazonok
· A női válogatottról
· Vélemények a honlapról
· Sopron Fan Club
· Melyik csapat nyeri a VB-t?
· Siófoki Bányász SE
· ASI FAN CLUB
· Ki lesz a bajnok az NB I-ben?
· U-13 Serdülő női labdarúgó torna Tolnán
név:
jelszó:
eredmenyek.net Góltippp játék
Partnerek:
Labdarúgás

http://siposfoto.gportal.hu/

MTK női foci

Viktória FC Szombathely

FTC

Szegedi AK

Nagykutas

PVSK Női focicsapat
Tolna-Mözs

noifoci60

kattints !!!

www.edzotaborok.hu

www.mobilpresent.hu

nb1.hu


Eladó Ingatlanok